Ortostatisk intoleranse

Mange ME-syke opplever ubehag om de må stå eller sitte oppreist over tid. De kan oppleve å bi svimle, føle uro, forhøyet puls eller at hjertet oppleves å slå ekstra hardt. Disse symptomene kan være tegn på at man ikke får god nok blodgjennomstrømning til hjernen. Det er ulike mekanismer som kan gi symptomene. På denne siden får du informasjon om ortostatisk intoleranse, hvordan man kan teste for det, og om mulige tilnærminger til mestring og behandling.

ME og ortostatisk intoleranse

Både Canadakriteriene og SEID-kriteriene inneholder ortostatisk intoleranse (OI)

En studie fra Nederland fant at 90 % av de ME-syke som deltok i studien hadde redusert blodtilførsel til hjernen under en vippetest. Redusert blodtilførsel ble sett også hos de pasientene som ikke opplevde lavt blodtrykk eller økt puls. ME-syke med redusert blodgjennomstrømning i hjernen opplevde kognitive problemer.

Fastlegen kan teste på enkel måte

Det er mulig å teste for OI på et vanlig legekontor ved å bruke en «passive lean test», som beskrevet i artikkelen «Passive standing tests for the office diagnosis of postural tachycardia syndrome: New methodological considerations». Protokollen for testen kan lastes ned her. Det er mulig å utføre testen hjemme, men man bør alltid ha en annen person til stede for å hindre skade ved evt. besvimelse.

Her finner du mer bakgrunnsinformasjon om hva ortostatisk intoleranse er.

Webinar med Peter Rowe

Professor Peter Rowe har arbeidet med barn og unge med ME i en årrekke, og har skrevet flere artikler om ortostatisk intoleranse hos ME-syke. I videoen under forteller han om de ulike typene ortostatisk intoleranse, og om tilnærminger til behandling.

  • Mestringsstrategier som nevnes er blant annet:
  • Støttestrømper eller -strømpebukser
  • Sitte med bena høyt
  • Hvis man må sitte stille, reise seg opp og gå slik at man bruker leggmusklene til å pumpe blod opp til hjertet
  • Avlastningsstil på kjøkken el.
  • Tilgang på vann hele tiden, drikke nok
  • Økt saltinntak

I videoen nevner Rowe medikamenter der det er klinisk erfaring for effekt, men påpeker at det mangler forskning på feltet, så den kliniske erfaringen er ikke støttet av studier. Ulike personer kan også reagere ulikt. Det er derfor viktig å ta opp disse problemstillingene med en lege.

Portrett Peter Rowe

Professor Peter Row har lang klinisk erfaring med barn og unge med ME, og har skrevet en rekke forskningsartikler om bla. ortostatisk intoleranse ved ME.